In 2014 is onderstaand interview met mij afgenomen. Met toestemming van de auteur publiceer ik het volledige interview, waarvan het overgrote deel nog steeds actueel is.

Opgroeien met de geestenwereld

Als klein meisje wist Kitty Woud niet beter dan dat de geestenwereld onderdeel was van het dagelijkse bestaan. “Ik zag de geestenwereld”, begint ze haar verhaal. “Ik vond het heel normaal omdat ik dacht dat iedereen dat had, maar al snel merkte ik dat ik voorzichtig moest zijn met het delen van wat ik zag en hoorde.” Het belemmert haar fascinatie voor het onzichtbare geenszins. “Ik was een jaar of tien en logeerde bij mijn tante. Zij had een aantal wetenschappelijke boeken over paranormale verschijnselen en die heb ik in een paar dagen helemaal verslonden. Mijn tante vond het wel een beetje vreemd, een jong meisje dat zo in die boeken zat. Maar voor mij was het één grote herkenning en een soort van thuiskomen: dit was het voor mij!”

Ik zag en ontdekte op het Arthur Findlay College zoveel over het mediumschap dat ik dacht: hier moet ik weer naar toe.

Tijdens haar jeugd en terwijl ze opgroeit zit het dus al in haar. Op haar 18e komt ze in aanraking met de Groep Religieuze Spiritualisten Amsterdam (GRS). “Bij deze groep heb ik veel geleerd, onder meer van Piet van Ingen. Hij was een heel goed en oprecht medium die kennelijk iets in mij zag. Hij heeft mij geholpen in het ontwikkelen van mijn mediumschap en was voor mij echt een voorbeeld.” Op haar 22ste krijgt Kitty een unieke kans. “Het GRS organiseerde een trip naar het Arthur Findlay College. Omdat iemand was uitgevallen kwam één plekje vrij waardoor ik mee kon. De eerste keer AFC was voor mij een geweldige ervaring, want ik merkte dat daar mensen waren net zoals ik en die ook heel erg begrepen wat mij fascineerde. Ik heb daar zoveel gezien en ontdekt over het mediumschap dat ik dacht: hier moet ik weer naar toe.”

Vanaf dat moment bezoekt Kitty Woud twee keer per jaar het Arthur Findlay College. Daarnaast leest ze talloze boeken en oefent ze met vrienden in huiskringen (ook wel cirkels genoemd). Wat betekent mediumschap voor Kitty? “Mediumschap is eigenlijk het samenbrengen van twee werelden in liefde. Het is één worden van een persoon in de stof met een persoon die niet meer in de stof leeft. Het medium zorgt voor een uitwisseling van de liefde tussen deze twee werelden”, legt ze uit. “Mediumschap heeft een enorme impact op mensen die daarmee in aanraking komen. In het begin zijn de meesten vooral gefascineerd door de verschijnselen, maar op een gegeven moment merk je dat ook hun kijk op het leven, visie over de dood en hun interactie met medemensen veranderd. Dit is eigenlijk het begin van de spirituele bewustwording.” Ze vervolgt: “Dat is ook één van de doelstellingen van de geestenwereld en één van de redenen dat ze met ons communiceren. Het gaat niet alleen om het bewijzen van een leven na de dood, maar ook om mensen wakker te maken en te zorgen dat zij zich bewust worden van het feit dát ze leven en dat ze dat op een bewuste manier moeten doen.”

Terug naar het Arthur Findlay College. Kitty bezoekt het AFC maar liefst 25 jaar lang als student. “Ik vond het geweldig om daar twee keer per jaar naar toe te gaan en dan weer nieuwe dingen te leren. Ik volgde altijd verschillende cursussen omdat ik wilde zien hoe verschillende mediums werken en lesgeven. Dit raad ik mijn studenten ook altijd aan. Blijf niet alleen bij mij maar ga alsjeblieft ook bij anderen kijken om je breder te ontwikkelen.”

De motivatie om les te geven ontstaat, hoe kan het ook anders, op het AFC. “Eén van de docenten, Simon James, nodigde mij uit om de lerarenopleiding te doen. In eerste instantie heb ik dat afgeslagen omdat ik vond dat ik daar niet goed genoeg voor was.” Deze bescheidenheid tekent Kitty’s karakter, want mensen staan normaal te springen om de lerarenopleiding van het AFC te mogen volgen. “Simon had dit inderdaad nog nooit meegemaakt en was erg onder de indruk van mijn afwijzing. Maar na een half jaar dacht ik, wat heb ik te verliezen. Ik werkte toen al zes jaar als medium, werd veel gevraagd en gaf cursussen en demonstraties. Als de opleiding niet lukt dan heb ik altijd nog mijn werk in Nederland, dacht ik. Zo ben ik begonnen en daarna ging het heel snel.”

Als je serieus bent met de ontwikkeling van je mediumschap moet je geen haast hebben.

Is bescheidenheid haar geheim? Kitty antwoord: “Wat daar vooral bij komt kijken is dat ik nooit haast heb gehad. Ik heb eerst 20 jaar in huiskringen gezeten voordat iemand mij letterlijk het podium op heeft gesleurd.” Het vermijden van haast raad ze ook anderen aan. “Wat je nu ziet is dat mensen vaak direct resultaat willen en bij wijze van spreke binnen drie maanden medium willen zijn. Als dat vervolgens niet lukt dan ontstaat ontevredenheid of haken ze af. Als je serieus bent met de ontwikkeling van je mediumschap moet je geen haast hebben. Maar, je kunt het ook te ver doorvoeren en zo perfectionistisch zijn dat je het gevoel hebt dat je nooit klaar bent. Dat heb ik wel een beetje en dan is het fijn als iemand tegen je zegt: en nu ga je het gewoon een keer doen.”

Inmiddels geeft Kitty les tijdens verschillende weekcursussen op het AFC. Naast haar vaste cursus Reach For The Stars mag ze dit jaar voor het eerst The French Week organiseren. “Geweldig!”, vindt Kitty. “Het is een grote cursus met veel studenten, leraren en ook met vertalers erbij. Het is een enorme eer dat ik dat mag doen. Uit het werk, ondanks dat het veel van je eist, krijg ik zóveel voldoening. Je ontmoet allerlei verschillende mensen die je normaal gesproken nooit was tegengekomen en van de studenten kan ik vaak heel veel leren. Voor mij is de uitdaging om in mijn werk en mediumschap te blijven groeien en daarom geeft een cursus als de French Week mij echt een kick.”

Het Arthur Findlay College

Het Arthur Findlay College

Bijzondere ontmoetingen en ervaringen

Dankzij haar werk heeft Kitty Woud talloze bijzondere ontmoetingen en ervaringen. Op de vraag wie haar met name inspireert is ze duidelijk, “Dat is Eileen Davies. Zij is een absoluut topmedium en een zeer goede lerares. Desondanks is ze is heel bescheiden, toegankelijk en vriendelijk gebleven. Ik denk dat dit ook verklaart waarom ze een heel goed medium is, ze heeft namelijk geen ego. Ze heeft geen interesse in het verdienen van veel geld en ook dat maakt haar uniek ten opzichte van veel anderen. Dus ja, Eileen inspireert mij en ik vind het geweldig om met haar samen te werken. Ik heb haar voor de French Week uitgenodigd, ik werk ook altijd in haar weken en dat vind ik fantastisch.”

Iemand met wie Kitty Woud eveneens veel samenwerkt is fysiek medium Scott Milligan. Hij staat bekend om zijn transfiguraties, materialisaties en direct voices. Kitty vertelt: “Scott is 32 en nu al een heel erg bijzonder medium. Hij is absoluut echt en betrouwbaar. Ik heb zeker al 20 seances met hem meegemaakt en dan weet je wel of de verschijnselen echt zijn of niet.” Haar steun aan Scott draagt ze graag uit binnen de wereld rondom het mediumschap: “De bewijzen voor mijzelf maar ook voor anderen waren tijdens deze seances zo overtuigend dat ik alleen maar kan zeggen, dit medium moeten we koesteren. Scott is een heel bescheiden persoon, heel wijs voor zijn leeftijd en hij is enorm toegewijd. In plaats van jaloezie, waar hij veel mee te maken heeft, vind ik dat wij hem moeten steunen.”

Als voorbeeld van de speciale kwaliteiten van Scott, vertelt Kitty over een bijzondere ervaring in februari 2013. “Daniel, een spiritueel karakter die Scott assisteert tijdens zijn seances, vroeg mij naar voren te komen. Ze wilden een experiment doen waarbij ze een apport de seancekamer in zouden brengen. Een apport is een voorwerp dat van elders wordt gedematerialiseerd en in de seancekamer weer wordt gematerialiseerd. Dat is heel fascinerend. Als voorwerp wordt altijd iets gekozen dat niet meer van iemand is maar wat bijvoorbeeld kwijt is geraakt”, legt ze uit. “Daniel zei: je krijgt iets wat van zilver is maar we weten dat je liever goud hebt. Toen dacht ik bij mezelf, dat is iets wat ik aan niemand vertel, dat ik goud mooier vind dan zilver. Daaraan kun je zien dat de geestenwereld eigenlijk alles van je weet.”

Ze beschrijft het vervolg van de gebeurtenis: “Ik zag de rechterwang van Scott ineens heel dik worden, steeds dikker. Uiteindelijk kwam een stuk metaal uit zijn mond. Scott was in trance maar hij kwam iets naar voren en spuwde het voorwerp uit. Ik kon het net met mijn handen opvangen. De geestenwereld had al aangekondigd, het komt via zijn mond dus je moet het wel even afspoelen”, lacht ze. Dan weer serieus: “Het bleek een zilveren armband te zijn met vijf groene amberstenen. Ik vond het een enorme eer om dit van de geestenwereld te mogen ontvangen en draag de armband dan ook heel vaak. Ik zie het als een teken van erkenning en waardering van de geestenwereld en ben hier nog steeds heel erg dankbaar voor.”

Tijdens een andere seance van Scott Milligan wordt Kitty verrast door een contact met één van de beste mediums van de vorige eeuw, Gordon Higginson. Kitty maakte Gordon persoonlijk mee in de laatste 13 jaar van zijn leven. “Gordon Higginson was een heel bijzondere, charismatische, vriendelijke man. Hij was echt een spiritueel mens en een uitzonderlijk goed medium. Niet alleen als mentaal medium maar ook als transmedium en fysiek medium was hij geweldig. Ik heb seances met hem meegemaakt in de bibliotheek van het Arthur Findlay College waarbij hij in het kabinet zat en je het ectoplasma zag. Dan zag je in het rode licht, wat eigenlijk uniek is, het ectoplasma uit zijn lichaam komen. Het begon heel dun en werd steeds dikker, totdat het zich vormde tot een soort cocon van wit licht en daar kwam dan bijvoorbeeld een vrouwenfiguur uit. De materialisatie gebeurde een aantal meters bij Gordon vandaan en je zag dan eerst een hand uit het ectoplasma komen, daarna een andere hand en vervolgens werd het hoofd gevormd. Dat was heel bijzonder en zo indrukwekkend, daar kun je niet om heen.”

Ik vind altijd mensen op mijn pad die mij helpen, dingen leren en mij de weg wijzen. Hierdoor voel ik me geleid want ik weet dat het geen toeval is.

Kitty beschrijft haar recente ontmoeting met Gordon: “Scott was in trance en Gordon kwam door en richtte zich tot mij. Hij kende mij nog en vertelde dingen die hij vroeger met mij besproken heeft die niemand kon weten. Dat was zo treffend. Hij sprak ook over mijn werk en de toekomst en zei: Kitty, I support everything you do. Ook de rest van zijn boodschap was heel erg bemoedigend en leidde tot een aantal bijzondere synchroniciteiten.” Over synchroniciteit zegt ze: “Ik ben absoluut overtuigd dat ik, maar ook andere mensen en mediums, geleid worden door de geestenwereld. Ik geloof absoluut dat er niets zoiets is als toeval en dat de juiste mensen op je weg komen. Ik vind altijd mensen op mijn pad die mij helpen, dingen leren en mij de weg wijzen. Hierdoor voel ik me geleid want ik weet dat het geen toeval is.”

In 2013 neemt het leven van Kitty Woud een nieuwe wending. Steven Upton, Minister bij de Spiritualists’ National Union (SNU), vraagt haar om Officiant te worden van de Engelse spiritualistische kerk. “Een Officiant is eigenlijk een hulppredikant. Daarboven staat de Minister, de predikant, maar tegenwoordig zijn de verschillen met de Officiant heel klein”, legt Kitty uit. “De opleiding was niet eenvoudig. Naast online cursussen moet je ook naar Engeland om allerlei testen te doen, waaronder spreekvaardigheid en spreken in het openbaar. Je hoeft geen medium te zijn maar het spreken is wel erg belangrijk omdat je als Officiant speciale diensten moet voeren. Dit zijn bijvoorbeeld huwelijksinzegeningen, begrafenissen en namings. Dit laatste is vergelijkbaar met de Christelijke doop en hierbij krijg je de naam waaronder je bekend staat in de spirituele wereld. Een Officant verleent naast de speciale diensten ook nog pastorale zorg.”

Ook het examen, dat Kitty inmiddels met succes heeft afgerond, is niet eenvoudig: “Behalve een interview waarin je wordt getoetst op kennis over de godsdienst, moest ik twee diensten voorbereiden waaronder de begrafenis van een doodgeboren kindje. Het is een rollenspel dat heel officieel wordt uitgevoerd en waar naar alle aspecten wordt gekeken. Met opzet wordt een moeilijk onderwerp gekozen zodat ze weten dat je de verantwoordelijkheden van een Officant aan kunt.”

Mediumschap, groei en spiritualiteit

Eén van de cursussen die Kitty in Nederland organiseert is het demonstratiemediumschap. “De opleiding is bedoeld voor mensen die het mediumschap al tot een bepaald niveau ontwikkeld hebben en in ieder geval zelfstandig een contact kunnen maken met de geestenwereld. Bij podiumdemonstraties is de presentatie van het mediumschap heel belangrijk. Het is een verantwoordelijkheid want als je voor een zaal staat bereik je veel mensen, kom je in de openbaarheid en dan moet je zorgen dat je het visitekaartje bent van de beweging. In Nederland is écht talent en mensen waarvan ik denk dat zij het verschil kunnen maken. Het is heel leuk om betrokken te zijn bij het stimuleren en ontwikkelen van dit talent.”

Demonstratiemediumschap is zo geweldig, het is één van de leukste dingen die ik doe.

Zelf voelt Kitty zich op het podium als een vis in het water. “Ik vind het heerlijk”, verzucht ze. “Ik ben erin gegroeid en vind het geweldig om te doen. Op een gegeven moment ontwikkelt je mediumschap zich steeds meer en wordt de verbinding met de geestenwereld steeds sterker. De faalangst en de zenuwen moet je overwinnen en daarna vind je het niet meer eng en krijg je steeds meer plezier in wat je doet. Je bent dan niet meer nerveus maar staat puur gepassioneerd te werken met de geestenwereld. Dat is zo geweldig, het is één van de leukste dingen die ik doe.”

Via haar demonstraties biedt ze mensen in Nederland ook de kans op een reading. “In Engeland bied ik tijdens mijn cursusweken wel de mogelijkheid tot één op één consulten, maar ik heb helaas geen tijd om dit ook in Nederland aan te bieden. Ik heb ook bewust gekozen voor demonstraties omdat je tijdens een demonstratie van twee uur heel veel mensen kunt bereiken.”

Je moet van mediumschap niet je beroep willen maken en het als een carrièrekeuze zien. Mediumschap moet je eigenlijk alleen doen als het je roeping is.

Het commerciële aspect van mediumschap is sowieso niet van invloed op de keuzes die Kitty maakt. Ze betoogt: “Je moet van mediumschap niet je beroep willen maken en het als een carrièrekeuze zien. Mediumschap moet je eigenlijk alleen doen als het je roeping is. Als de roeping je motivatie is, dan zal het ook de resultaten van je werk beïnvloeden en wordt je een beter medium. Als winstbejag op nummer één staat, dan zul je volgens mij nooit helemaal tot volle bloei komen.”

Voordat Kitty besluit zich volledig op het mediumschap te richten is ze werkzaam als Engelse lerares. “Ik vond lerares Engels zijn heel leuk, maar het was niet mij grote passie. Op een gegeven moment heb ik die switch gemaakt en daar heb ik nooit spijt van gehad want dat is waar mijn hart lag. Het verdienen van geld is voor mij altijd bijzaak geweest en nooit het doel om dit te doen. Dan had ik beter Engelse lerares kunnen blijven of iets anders kunnen kiezen”, lacht ze.

Kitty vervolgt: “Ik heb altijd mijn hart gevolgd en dan kun je nooit verkeerd gaan. Ik heb wel kritiek gehad van mensen want je geeft toch een aantal dingen op en je begint aan iets wat voor veel mensen zweverig en vreemd is. Je krijgt ook te maken met verdachtmakingen, want mediums worden nog steeds geassocieerd met oplichting, charlatans en fraudeurs die ten koste van het leed van anderen geld willen verdienen. Dat is niet makkelijk want volledige maatschappelijke en sociale acceptatie bestaat nog steeds niet. Maar voor mij is dat nooit een issue geweest. Het mediumschap voelde voor mij zo goed, voor mij kan de cirkel niet ronder zijn dan dit. Ik heb nooit getwijfeld dat dit mijn weg zou zijn”.

Ik kan niet zeggen, ik sta nu voor zalen en geef les aan het Arthur Findlay College dus ik hoef niets meer te leren.

Eén van de uitdagingen voor Kitty is om zich te blijven ontwikkelen op het gebied van mediumschap, bijvoorbeeld door deel te nemen aan huiskringen waar het trancemediumschap wordt geoefend. Kitty: “Ik wil de kwaliteit van mijn mediumschap voortdurend blijven verbeteren, dat geldt voor mentaal mediumschap maar ook voor trance. Ik probeert voortdurend aan mezelf te sleutelen wat dat betreft. Ik kan niet zeggen, ik sta nu voor zalen en geef les aan het Arthur Findlay College dus ik hoef niets meer te leren.”

Naast haar mediumschap onderkent ze het belang van spirituele en persoonlijke groei: “Mediums zijn niet per definitie spiritueler of wijzer dan andere mensen. Soms zijn mediums juist helemaal niet zo ontwikkeld op persoonlijk vlak terwijl ze wel heel mediamiek zijn. Het mooiste vind ik als persoonlijke ontwikkeling gelijk opgaat met de ontwikkeling van je mediumschap. Dit komt je mediumschap absoluut ten goede.”

Ik denk dat de geestenwereld wil dat we meer liefde en mededogen hebben voor onze medemens en dat we meer waardering tonen in plaats van mensen afkraken of constant bekritiseren.

Wat betekent spiritualiteit voor Kitty Woud? “Als je spiritueel bewust wordt, dan besef je hoe je in het leven staat en hoe je met andere mensen omgaat. Dan kijk je met een eerlijke blik naar jezelf, erken je ook de minder leuke kanten van jezelf en probeer je daar vervolgens verandering in te brengen. Je probeert bewuster te leven en begrip te hebben voor anderen door minder snel te oordelen en liefdevoller te zijn. Ik denk dat dit ook is wat de geestenwereld wil, dat we meer liefde en mededogen hebben voor onze medemens. Dat we meer waardering tonen in plaats van mensen afkraken of constant bekritiseren. Ook dat is onderdeel van de spirituele weg.”

Kitty vat de essentie van haar visie nog eens samen: “Er aan werken om jezelf een beter mens te maken, dat is de doelstelling die bij mij past en die heel goed aanvoelt. Het is óók de doelstelling van het spiritualisme en van de Spiritualistische Kerk. Natuurlijk zal het niet altijd lukken maar er is altijd weer een nieuwe dag waarop je dat wel kunt doen. En dat is heel belangrijk.”

Aan lezers van dit interview geeft Kitty nog het volgende mee: “Als je medium wilt worden, realiseer je dan dat mediumschap niet alleen een kwestie is van boodschappen en feiten, maar dat het veel méér inhoudt. Het gaat om een emotionele uitwisseling tussen twee werelden waardoor mensen echt geraakt worden. Het mediumschap moet een emotionele ervaring zijn waarbij mensen echt de liefde en nabijheid van hun dierbare voelen. Alleen dan komt een transformatie tot stand in de geestenwereld én bij de ontvanger van de boodschap. Daarom is het zo belangrijk dat we de spirituele ontwikkeling niet verwaarlozen maar betrekken bij de ontwikkeling van het mediumschap. Kijk voortdurend naar jezelf en werk aan jezelf. Des te meer je spiritualiseert, des te verfijnder je mediumschap wordt.”